Guest post: Silviu Brizu – “Unde Taiem Porcul in America”

Silviu Brizu, autorul bestseller-ului Jurnalul unui român în State, a onorat invitatia noastra de a scrie un guest-post pentru Ro-WA de Sarbatori. Iata mai jos textul integral, asa cum l-am primit de la Silviu:

E Decembrie, iar pentru noi, ăștia născuți și crescuți în Pantelimonul Europei, asta însemnă luna cuțitelor lungi, a cirnatilor și jumerilor, a caltabosilor și tobei, pentru că, potrivit zicalei, poți să scoți fomistul din România dar nu poți să scoți foamea din român.
Sărbătorim online ziua națională cu stegulețe tricolore în statustul de facebook, îl înjurăm creștinește pe Iliescu cu ocazia comemorării Revoluției, o ardem cu Happy Holidays, în loc de Merry Christmas, la muncă, că tre’ să fim politically correct, dar toate pînă la porcul de Crăciun, acest miel cu soric, sacrificat an de an de români pe altarul zeului Cholesterol și al fiului sau: Triple By-Pass.
Așadar, va îndemn să nu uităm de tradiții, de obiceiuri și de extraordinara noastră bucătărie autohtonă, absolut unică și care nu se mai întîlnește decît în cele 4-5 țări cu care ne învecinăm, să le spunem și americanilor de ce suntem în stare… just în case we weren’t already weird enough…

Jurnalul unui roman in America

Jurnalul unui roman in America

Cum taiem porcul in America

De criză, de dor și de fițe mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la țară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavînd răbdare și nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat.

După ce mi-am ascuțit cuțitele pe gresia de la baie și am procurat doi baloți de paie, decorativi, uitați de un vecin în fața casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunț pe internet că doresc să achiziționez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele și, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulți! Eu cred că toți nebunii au fugit din lume și s-au ascuns pe internet! Dar divaghez!

Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă știu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioși că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Cînd le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele și m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănînc, de-aia, le-am răspuns, moment în care și ultimele rămășițe de simpatie, toleranță și înțelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut. Cum să omori un animal și să-l manînci, așa, ca un barbar? Eh, cînd am văzut eu că ăștia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operațiunile specifice, insistînd pe secționarea carotidei și colectarea sîngelui într-un lighean, de preferință cu smalțul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui! și mai ales a borîndăului.N-am știut eu cum se zice în engleză la borîndău, la fel cum nu știu nici în românește, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sînge în loc de apă. Cred că vreo trei, mai simțitori, așa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strînsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau cînd cu milă, cînd cu dezgust. Apoi, zic, pîrlim șoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, și tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puțină sare.

Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conștient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atîta atenție nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mînă, și scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboșului. Știți, bănuiesc – le-am zis eu degajat – că pentru caltaboș se folosește intestinul gros, spălat facultativ și opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale. S-a plecat cu grupul după fraza asta, și am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger și de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză și stă toată ziua cu căștile pe urechi, dar se alătură oricărui grup și dă din cap aprobator la orice discuție. Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cîrnați, grătare și sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem și o oală de jumări, așa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii. Eu zic că au scăpat ieftin totuși, pentru că dacă m-aș fi apucat să le povestesc cum se fac hot dogii și parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital. Traiasca globalizarea!

Daca v-a placut articolul lui Silviu cel putin atat de mult cat ne-a placut si noua, va recomandam cu caldura volumul Jurnalul unui român în State pe care-l puteti gasi la:

 

Comentarii

Nici un comentariu deocamdata.

  • Comenteaza
     
    Your gravatar
    Numele tau