Referendum 2012: procedura de vot

Redam mai jos informarea de presa privind procedura de vot pentru referendumul din 29 iulie. Informarea se gaseste si pe site-ul Consulatului General din Los Angeles, aici. Mai multe detalii despre referendum se gasesc pe site-ul MAE, aici.

De retinut:

  • Scrutinul se desfăşoară în data de 29 iulie 2012, începând cu ora 7.00 până la ora 23.00, ora locală
  • Cetatenii pot pe baza următoarelor acte de identitate emise de autorităţile române: paşaportul simplu, paşaportul de serviciu, paşaportul diplomatic sau cartea de identitate. Actul de identitate prezentat trebuie sa fie valabil, neexpirat

Informare de presă privind procedura de vot cu ocazia Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români aflaţi în străinătate că pot vota la Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, în cadrul ambasadelor şi oficiilor consulare ale României din străinătate, pe baza următoarelor acte de identitate emise de autorităţile române: paşaportul simplu, paşaportul de serviciu, paşaportul diplomatic sau cartea de identitate, conform art. 4, alin. 4. din Hotărârea Biroului Electoral Central privind unele măsuri pentru buna desfăşurare a procedurii de votare şi consemnarea rezultatelor votării la Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012. Scrutinul se desfăşoară în data de 29 iulie 2012, începând cu ora 8.00 până la ora 20.00, ora locală.

Cetăţenii români pot vota în străinătate la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.

În context, Ministerul Afacerilor Externe face un apel public către cetăţenii români care se află în străinătate să verifice valabilitatea documentelor de identitate pe care le deţin şi să facă demersurile necesare pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile noastre consulare pentru reactualizarea în timp util a acestora. Pentru exercitarea votului, alegătorul trebuie să meargă la secţia de votare, urmând să fie înscris pe un tabel electoral cuprinzând: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, fiecare alegător semnând de prezenţă în acest tabel. Membrii biroului electoral verifică dacă este cetăţean român – pe baza actului de identitate pe care îl prezintă, fiind verificat în egală măsură dacă actul de identitate respectiv este valabil. În momentul prezentării la secţia de votare, alegatorului i se înmânează ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi buletinul de vot, care trebuie să aibă aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare. După încheierea procesului electoral, listele electorale sunt înaintate Autorităţii Electorale Permanente. Potrivit legii, Autoritatea Electorală Permanentă este cea care verifică informaţia, verifică listele şi poate spune dacă, pe aceste liste, figurează cetăţeni care au votat de mai multe ori. Precizăm cetăţenilor români că, în conformitate cu Legea nr. 3/2000, articolul 54, alin. 1 şi 2, alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului este pasibil de închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Pentru asigurarea unei informări corespunzătoare a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot, Ministerul Afacerilor Externe va derula o amplă acţiune de informare, atât la nivelul Centralei MAE, prin presă şi online, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice şi al partenerilor instituţionali, pentru a asigura o diseminare cât mai largă a informaţiei privind modul în care se va putea vota, adresele secţiilor de votare, programul de vot şi alte informaţii utile.

Informaţii actualizate privind atribuţiile MAE în cadrul Referendumului naţional, legislaţia aferentă, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, lista şi adresele secţiilor de votare, precum şi alte elemente utile pentru votantul din străinătate se regăsesc pe site-ul MAE, în secţiunea „Referendum 2012”, la adresa: http://www.mae.ro/node/14453.

 

Comentarii

Nici un comentariu deocamdata.

  • Comenteaza
     
    Your gravatar
    Numele tau